Składniki:

3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione
75 g masła, roztopionego
Kilka łyżek cukru pudru lub ksylitolu (opcjonalnie, można dodać i pół szklanki, ale ja nie lubię)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej

 

chlebek bananowy - PRZYGOTOWANIE

  • Potrzebne będą trzy miski: na banany, na jajko i na mąkę - podaję tę informację logistycznie, żeby wcześniej przygotować sobie naczynia i nie szukać w trakcie. :)
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W jednej z misek blendujemy lub rozgniatamy banany i odstawiamy.
  • Jajka wbić do drugiej miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodać cukier (jeśli ktoś lubo), następnie roztopione masło, a na końcu zmiksowane blenderem banany.
  • W trzeciej misce wymieszamy: mąkę z sodą i solą. 
  • Do tego wlewamy przygotowaną wcześniej masę bananową i chwilę mieszamy na niskich obrotach.
  • Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Można dodać posiekane orzechy lub wiórki kokosowe.