Zaczął się sezon na lemoniadę i nic dziwnego, bo to pyszny napój, który wygląda efektownie, a jeszcze lepiej smakuje.
Jak sprawić, by lemoniada smakowała tak, jak ta podana w restauracji?
Wiele razy ją robiłam wcześniej i nigdy nie była taka sama.
Aż zorientowałam się, że popełniam jeden błąd. Jaki? Czytajcie dalej.
Syrop cukrowy - najprostszy przepis
Przede wszystkim lemoniada będzie miała idealnie słodko-kwaśny smak, jeśli zamiast cukru przyrządzimy ją z syropem cukrowym.
A ten robi się bardzo prosto: wodę i cukier w proporcjach 1:1 zagotowujemy i czekamy, aż ostygnie. Tyle. :)
Lemoniada - przepis podstawowy
Kolejna zasada: na każde 0,5 litra wody potrzebujemy dwóch cytryn.
Zatem potrzebować w sumie będziemy:
6 cytryn
200 g cukru
1,5 litra wody
świeżej mięty
2-3 limonek (opcjonalnie)
Lemoniada - wykonanie
1. Przygotowujemy syrop cukrowy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Wyciskamy sok z cytryn i odstawiamy.
3. Do dzbanka wlewamy pozostałą wodę, schłodzony sok z cytryny oraz schłodzony syrop. Ja wrzucam też miąższ z cytryn (bez pestek, po prostu umyte cytryny, które wyciskałam), dodaję dużo mięty i limonkę, jeśli mam.
4. Dodajemy kostki lodu.
5. Można pić. Radzę od razu przygotować 5 litrów na letnie party. Lemoniada schodzi szybciej, niż jakikolwiek inny napój.
Oczywiście na temat lemoniady powstało już mnóstwo waeiacji, ale... o tym już chyba innym razem.