Zaczął się sezon na lemoniadę i nic dziwnego, bo to pyszny napój, który wygląda efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. 

Jak sprawić, by lemoniada smakowała tak, jak ta podana w restauracji?

Wiele razy ją robiłam wcześniej i nigdy nie była taka sama.

Aż zorientowałam się, że popełniam jeden błąd. Jaki? Czytajcie dalej.

Syrop cukrowy - najprostszy przepis

Przede wszystkim lemoniada będzie miała idealnie słodko-kwaśny smak, jeśli zamiast cukru przyrządzimy ją z syropem cukrowym.

A ten robi się bardzo prosto: wodę i cukier w proporcjach 1:1 zagotowujemy i czekamy, aż ostygnie. Tyle. :)

Lemoniada - przepis podstawowy

Kolejna zasada: na każde 0,5 litra wody potrzebujemy dwóch cytryn. 

Zatem potrzebować w sumie będziemy:

6 cytryn

200 g cukru

1,5 litra wody

świeżej mięty

2-3 limonek (opcjonalnie)

Lemoniada - wykonanie

1. Przygotowujemy syrop cukrowy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Wyciskamy sok z cytryn i odstawiamy.

3. Do dzbanka wlewamy pozostałą wodę, schłodzony sok z cytryny oraz schłodzony syrop. Ja wrzucam też miąższ z cytryn (bez pestek, po prostu umyte cytryny, które wyciskałam), dodaję dużo mięty i limonkę, jeśli mam.

4. Dodajemy kostki lodu.

5. Można pić. Radzę od razu przygotować 5 litrów na letnie party. Lemoniada schodzi szybciej, niż jakikolwiek inny napój. 

Oczywiście na temat lemoniady powstało już mnóstwo waeiacji, ale... o tym już chyba innym razem.