Będę szczera: gdy wybierałam ten ekspres, nie sprawdzałam jego parametrów. Tak, wiedziałam, że to ekspres ciśnieniowy. Tak, wiedziałam, że ma opcję spieniania mleka. Więcej mnie w zasadzie nie obchodziło, bo tu naprawdę liczył się design. A że gdy pytałam, nikt specjalnie na niego nie narzekał, postanowiłam, że też chcę go mieć.
I gdy już to cudo designu stanęło na moim blacie kuchennym, zaczęłam się mu przyglądać.
Oto podstawowe parametry:
Rodzaj ekspresu: Ciśnieniowy
Rodzaj kawy: Mielona , Saszetki
Moc [W] :1350
Ciśnienie [bar]: 15
Funkcje: Spienianie mleka
Ekspres SMEG ECF01WHEU Biały - Obsługa
To sprzęt prosty w obsłudze. Jak prosty? Instrukcja obsługi swoją drogą, ale wygodniejsze było obejrzenie filmiku na YouTube. Znakomita sprawa, bo już po chwili zrobiłam sobie pierwszą kawę.
Napełniamy zbiornik (maksymalnie do oznaczonej na nim wysokości), nabijamy kolbę kawą, instalujemy kolbę, włączamy ekspres i gdy przyciski przestaną migać, wciskamy przycisk z ikonkną kawy.
Tyle!
Z jednego nabicia kolby możemy zrobić maksymalnie dwa espresso, ale samo nabicie i wymiana kolby jest proste i bezproblemowe, a ekspres nagrzewa się szybko. Na tyle, że rano bez większych ceregieli można zrobić dwie duże kawy.
W przypadku większej ilości chętnych albo robię kawę „w rundach” albo posiłkuję się kawiarką.
Jak wypada crema?
Crema powstaje raz piękna, raz nie. Wniosek? To nie tyle wpływ ekspresu, co mieszanki. Kupuję kawę przeznaczoną do ekspresów ciśnieniowych i z nich wychodzi crema bardzo ładna, gęsta, karmelowa.
Ekspres SMEG ECF01WHEU - spienianie mleka
Ekspres ma funkcję spieniania mleka i radzi sobie z tym bardzo dobrze. Aby wyszło gęste, warto pamiętać, że musi być tłuste (minimum 3,2%) i schłodzone. Nie bójmy się zimnego mleka - ono i tak podgrzeje się podczas spieniania, wskutek działania pary wodnej, a kawa będzie mieć idealną temperaturę, optymalną do picia.
Jak spienić mleko?
Aby spienić mleko na początku robimy tyle kaw, ile mamy w planach - 2,3… tyle, ile trzeba. Kawy sobie czekają, zajmujemy się mlekiem. Wciskamy ikonkę pary (pierwsza od prawej), czekamy aż przestanie migać. W pierwszej kolejności musimy podstawić pod dyszę puste naczynie i przekręcić rączkę znajdującą się po prawej stronie od przycisków. W ten sposób usuniemy resztki wody z dyszy. Potem pod dyszę podstawiamy pojemnik z mlekiem i ponownie przekręcamy dźwignię w dół. Dysza musi być zanurzona w mleku. Gdy pracuje, poruszamy delikatnie pojemnikiem z mlekiem w różnych kierunkach, uważając, by dysza nie wysunęła się powyżej powierzchni. Mleko powinno podwoić swoją objętość.
Dźwignia wędruje do góry, a my - jak rasowi bariści ;) - wycieramy dyszę ściereczką. Mlecznikiem delikatnie uderzamy o blat - w ten sposób lekko odpowietrzymy mleko, pozbędziemy się bąbelków, a piana będzie bardziej zwarta. Rozlewamy do kaw.
Smacznego!
SMEG ECF01WHEU a czystość
Ekspres jest dość łatwy w utrzymaniu w czystości, w zasadzie wystaerczy przetrzeć go wilgotną ściereczką z mikrofibry. Trzeba pamiętać też, by dyszę przecierać z resztek mleka po spienianiu. Więcej zachodu wymaga wymycie podstawki, do której kapie kawa z kolby, ale nie wiem, czy ktoś na dłuższą metę zawraca sobie tym głowę poza standardowym myciem gąbeczką z płynem do mycia naczyń. Plastikowych elementów, nawet jeśli są zdejmowane, nie polecam myć w zmywarce, bo ona nam je zwyczajnie zniszczy.
Ekspres SMEG ECF01WHEU kupisz tutaj.
ALTERNATYWA: