Co trzymacie w takiej szufladzie? Blachę do pieczenia, torebki na prezenty, instrukcję obsługi piekarnika wraz z kartą gwarancyjną? Bo ja to ostatnie. Jest tam też papierologia dotycząca lodówki i płyty grzewczej. Jest też inne przeznaczenie, o którym dowiedziałam się dziś, oczywiście z „internetów”.

Gotowi?


Werble, proszę.


Szuflada pod piekarnikiem służy do…
Utrzymywania ciepła wyjętych z piekarnika potraw!



OK, wiem co myślicie. Że aby utrzymać ciepło można np. uchylić drzwiczki do piekarnika i zostawić w nim jedzenie.


Problem jest taki, że może ono zbyt wyschnąć w piekarniku, a jeśli włożymy jedzenie do szuflady ciepłe, pomoże nam utrzymać temperaturę idealną do spożywania posiłku.


I teraz ważna rzecz: nie chodzi o DOBUDOWANĄ SZUFLADĘ np. z płyty MDF. Nie! Po prostu niektóre piekarniki mają taką szufladę wbudowaną.


Dlaczego o tym wspominam? Natknęłam się na - cokolwiek zabawne - komentarze, gdzie panie burzyły się, że „te rady zniszczyły im meble”. Nie wiem, kto wpada na pomysł taki, że meble utrzymają temperaturę naszego dania, ale może ci sami przeczytają też mój tekst, stąd moje wyjaśnienie. Podkreślam więc ten tzw. life hack dotyczy tylko niektórych modeli piekarników z dolną, wbudowaną szufladą. A dlaczego internet teraz na tym punkcie szaleje? Najwyraźniej ktoś przeczytał instrukcję obsługi. :-)