SKŁADNIKI

2-3 PORCJE

100 g kurek (szczerze? ja nigdy nie ważę)
2 szklanki bulionu z kurczaka lub jarzynowego
masło - ok. 4-5 łyżek
drobno posiekana cebula
1 i 1/2 szklanki do ryżu (arborio, carnaroli)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 pokrojony i obrany ze skórki duży pomidor
starty parmezan (kilka łyżek - 4/5)
2 ząbki czosnku
rozmaryn
1 łyżka oliwy extra vergine

Risotto z kurkami i pomidorami

Kurki płuczemy i suszymy. Połowę odkładamy, drugą siekamy w drobniutką kosteczkę.


Kroimy pomidora obranego wcześniej ze skórki (należy zrobić nacięcia w kształcie krzyżyka i sparzyć, wówczas skórka odejdzie sama). Pomidora najlepiej odłożyć na sito, by wilgoć ściekła.
Zagotowujemy bulion i trzymamy na malutkim ogniu - ma być cały czas ciepły.


Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy cebulkę (nie rumienimy), następnie dodajemy posiekane kurki i smażymy parę minut. Dodajemy ryż i prażymy - cały ryż powinien być gorący i pokryty masłem. Wlewamy wino i mieszamy, aż całkowicie odparuje.


Powoli wlewamy bulion - np. po filiżance. Gotujemy na umiarkowanym ogniu i cały czas mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn. I tak do momentu, aż zużyjemy cały bulion - risotto będzie się gotować przez około 20 min. Pod koniec dolewania bulionu dodajemy pomidory.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i 2 łyżki masła. Mieszamy i odstawiamy na 3 minuty, można przykryć.

Przygotowujemy kurki: czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na plasterki podsmażamy (opcjonalnie z rozmarynem, jeśli ktoś lubi, bardzo pasuje do kurek). Dodajemy kurki i smażymy kilka minut.

Risotto wykładamy na talerze, nakładamy smażone kurki, oprószamy parmezanem.