Wpis z gatunku: „ratunku-nie-umiem-piec”. To ciasto umiesz, na pewno. Robi się je w 15 minut, piecze 40, ale wtedy już możesz zająć się czymś innym.

Idealne do kawy, do wykorzystania owoców. No i czasem jest tak, że masz mieć niezapowiedzianych gości i niewiele czasu, a w domu kilka jajek, mąkę, cukier, olej i owoce… Co robisz? Robisz to błyskawiczne ciasto.

Składniki:

5 całych jajek

2 szklanki mąki

pół szklanki cukru - ja zastąpiłam ksylitolem

pół szklanki oleju lub roztopionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce na wierzch

Wykonanie:

Całe jaja ubijamy z cukrem. Masa po utarciu powinna być puszysta i co najmniej podwoić swoją objętość. 

Stopniowo dodajemy olej lub masło, cały czas mieszając. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i następnie stopniowo dodajemy do naszej masy.

Całość, która jest już dość gęsta, wlewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy owoce - jakie mamy, mogą to być jabłka, truskawki, borówki, śliwki… Pamiętajmy jedynie, by owoców nie było za dużo, bo ciasto zrobi się za rzadkie, za mokre i się nie uda. 

Pieczemy ok. 40 min w temp. 170-180 stopni, w opcji grzania góra-dół. 

Voila, można jeść!

express battered fruit cake - English Version:

You think you don’t know how to bake? This cake you can, for sure. You do it in 15 minutes, bake 40, and then enjoy something homemade. 

Perfect to go with coffee or tea. And sometimes when you have unannounced guests and not much time… What do you do? You make this instant cake.

Ingredients:

5 whole eggs

2 cups of flour

half a glass of sugar - I replaced it with xylitol

Half a cup of cooking oil or melted butter

2 spoons of baking powder

Fruit on top - apples, strwawberries, plums, berries…

Beat whole eggs with sugar. After grinding, they should be fluffy and at least double their volume.

Gradually add oil or butter, stirring constantly.

Sift the flour with baking powder and then gradually add to our mixture. The batter should become quite dense.

Pour into the springform pan. Put fruits on top - you name it: apples, strawberries, blueberries, plums ... Let's just remember not to put too many, otherwise the batter will be to wet. 

Bake about 40 minutes at 170-180 degrees, in the up-down heating option.

Bon appetit!